miercuri, 2 iulie 2008

Ministerul Justitiei se sterge la popou cu hotararile instantelor si drepturile salariatilor

Ministerul Justiţiei promovează pe ascuns o ordonanţă de urgenţă care blochează punerea în executare a sentinţelor judecătoreşti care au ca obiect acordarea unor drepturi salariale restante.
.
Diversiunea ordonanţelor de urgenţă
.
Recunosc. Pe 12 iunie am mâncat rahat. Citind un comunicat al Ministerului Justiţiei din 9 iunie 2008, spuneam pe blog-ul Penifest pozitia Ministerului Justitiei in problema drepturilor de natura salariala recunoscute prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile pare a fi un apel la responsabilitate adresat sistemului judiciar.
.
Cu alte cuvinte, plângeam de mila ministerului gândindu-mă la hainii aia de magistraţi, care îşi dădeau, unii altora, sporuri în instanţă.

Pe 13 iunie, Huggin, mai realist din fire, avertiza cu privire la tentativa MJ-ului de a promova o ordonanţă secretă prin care se amâna la paştele cailor plata drepturilor salariale restante, obţinute prin sentinţe judecătoreşti.
.
Ministerul Justiţiei nu are fonduri pentru achitarea acestor drepturi restante şi drept urmare pregăteşte o surpriză viitoarei guvernări, spunea cârcotaşul meu coleg.

Punerea în executare a hotărârilor judecătoreşti amânată abuziv de guvern
.
Ce nu ştiam nici eu, nici el, e că în data de 11 iunie, ordonanţa fusese promovată: OUG 75/11.06.2008, publicată în Monitorul Oficial pe 20 iunie. Conform acesteia, plăţile rezultate din titlurile executorii emise până la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă se eşalonează pe o perioadă de 18 luni. Cu alte cuvinte:
  1. plata drepturilor restante, câştigate în instanţă, se face în rate, ca la bancă, pentru că aşa vrea Ministerul Justiţiei;
  2. deşi sunt sentinţe executorii (şi, la o adică, oricum nu conta stadiul procedural în care se aflau litigiile), Ministerul Justiţiei se joacă de-a ordonanţele neconstituţionale încălcând hotărârile judecătoreşti, substituindu-se instanţelor şi blocând executările silite;
  3. deşi, în mod evident, ministerul ştie că a promovat o ordonanţă neconstituţională, plata drepturilor restante se va face la paştele cailor, eventual de către următoarea guvernare;
  4. Ministerul Justiţiei a dovedit că nu are nicio greaţă în a promova acte normative într-o lipsă totală de transparenţă, fără consultare publică, păcălind, de altfel, sindicatele din sistemul penitenciar care habar nu aveau de promovarea ordonanţei;
  5. paradoxal, lucrătorii din penitenciare, care au câştigat în instanţă, prin intermediul sindicatelor, toate procesele privind drepturile restante din perioada 2004-2006, nu-şi vor primi banii;
  6. fraierii de mai sus vor fi martori doar la plata primelor către angajaţii nesindicalişti (să fie vreo 10%?).

Şirul aberaţiilor continuă

Între timp, fără sursă bugetară, dar cu ordonanţa de urgenţă de mai sus în mână, ANP a dispus unităţilor din subordine plata primelor de vacanţă din 2004 din fondurile unităţilor, dar numai către angajaţii care nu au o sentinţă executorie !!!

Cu alte cuvinte, în Romania, dacă îţi caştigi un drept în instanţă, fii sigur că nu ţi-l vei dobandi.

Pentru mai multe detalii, vezi http://penifest.blogspot.com/

4 comentarii:

Anonim spunea...

Nu are nici o valoare respectiva ordonata. Este nevoie de acordul creditorului pentru o plata in rate. Plata nu poate fi partiala.

Anonim spunea...

Asa este. Dar se pot prevala de ordonanta motivand ca vor plati numai atunci cand vor avea toti banii...

Anonim spunea...

Declar, in deplinatatea facultatilor...ca vom fi de acord cu ordonanta, conditionat de plata impozitelor, taxelor si altor biruri, servicii..etc, tot in transe, similar modului de esalonare a platilor drepturilor salariale. doresc sa-mi stabilesc si modul de plata a celor de mai sus,. respectiv esalonarea......in cate transe vrea muschii mei! tot asa face si MJ!!!!!

Anonim spunea...

Hy
suntem in luna decembrie, si nici pana in mom de fata nu s-au primit drepturile salariale in procent de 50% acordate printr-o hotarare irevocabila in mai 2008.
Se pare ca nu sunt 50 % ci doar 30 % dar nimeni nu stie de ce .
Poate ministru sa anuleze o hotarare definitiva si irevocabila???????????
La dracu cu statul asta care pute a c.... tot mai mult, Muncesti ca robu si esti tratat ca licheaua , altii isi fataie curu prin conducere si iau super prime si super salarii ,,,dar munca nu,