joi, 17 iulie 2008

Societatea civila si sindicatele din penitenciare cu lupa pe justitie


Sindicatele din penitenciare se mişcă mai cu talent
.
Jos pălăria! Surpriză ieri cu sindicatele noastre pe care adesea le-am crezut mult prea temătoare, concentrate pe lucruri punctuale care nu rezolvă problemele de ansamblu şi mult prea izolate faţă de restul societăţii civile: numele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare apăreau prin presa bună de ieri, şi probabil de azi. Rand pe rand, Newsin, Rompres, Hotnews, Evenimentul Zilei, Ziua sau Romania liberă aduceau aminte că există sindicate ale angajaţilor din penitenciare. Şi că ele sunt active! Cu fraza aceasta:

Iniţiativa pentru o Justiţie Curată este un proiect coordonat de Freedom House România şi susţinut de Academia de Advocacy, Alianţa Civică, Asociaţia Societatea pentru Justiţie, Asociaţia 21 Decembrie, Blocul Naţional al Revoluţionarilor, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Grupul pentru Dialog Social, Sindicatul Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare, Societatea Academică din România şi Societatea Timişoara.

Trei ştiri bune şi una proastă
Să încep cu ştirea proastă, că oricum toţi ştiam asta şi nu ne mai produce mari paliptaţii: avem o justiţie tare urată, slăbănoagă şi, adesea, epileptică. Partea bună e că situaţia asta, se pare, a împins sindicatele noastre la acţiune: asocierea cu importante nume ale societăţii civile, după cum se vede mai sus.


1. Justiţie de doi bani
Mai concret, ieri, Iniţiativa pentru o Justiţie Curată, o coaliţie de 11 organizaţii, a dat publicităţii un Raport privind starea justiţiei şi lupta împotriva corupţiei (click link). N-o să insist mult pe concluzii, pentru că într-un fel sau altul toţi le ştim sau ne întăresc convingerile:

a. Reforma sistemului judiciar este marcată de stagnare sau regres, lupta împotriva corupţiei a fost blocată ca urmare a atacurilor politice şi legislative la adresa instituţiilor anticorupţie, iar măsurile de reformă nu sunt implementate conform angajamentelor asumate în relaţia cu Comisia Europeană.
b. Poziţia multor oficiali guvernamentali, politicieni şi chiar instituţii ale sistemului judiciar a intrat în coliziune directă cu obiectivele anticorupţie şi de reformă a justiţiei. Deopotrivă, politicieni din Parlament, Guvern, dar şi reprezentanţi din Ministerul Justiţiei (MJ), Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) sau Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), au blocat sistematic şi conştient eforturile de reformă a justiţiei şi eforturile anticorupţie.
c. CSM continuă să fie o instituţie care nu răspunde în faţa nimănui, nici măcar a magistraţilor, care ia decizii esenţiale în mod netransparent şi, de multe ori, nemotivat şi ale cărei standarde nu garantează un act de decizie imparţial (sunt criticate, de altfel, foarte dur detaşările magitraţilor către instituţii administrative şi e dat exemplul ANP-ului.
d. În loc să-şi îndeplinească rolul său stabilind o practică judiciară unitară, Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a devenit ea însăşi sursa nesiguranţei juridice, micsorând astfel increderea publicului în sistemul judiciar.
e. Modificările Codului de Procedură Penală riscă să pună în pericol capacitatea întregii Uniuni Europene de a lupta împotriva criminalităţii organizate şi a terorismului şi să anuleze credibilitatea României în acest domeniu.
f. Agenţia Naţională de Integritate va fi funcţională, în cel mai bun caz, la începutul lui 2009 şi este supusă riscurilor de intervenţie politică.
g. Administraţia locală, serviciile deconcentrate, educaţia, dar şi sectorul sanitar rămân în continuare zone foarte sensibile la corupţie.

2. Sindicatele din penitenciare ies din izolare
Prima veste bună este, deci, că FSANP şi SNLP au spart cercul stramt al luptei sindicale cu conducerea ANP sau, eventual, a Ministerului Justiţiei, şi s-au angrenat într-un proiect public de mai mare amploare. Din informaţiile pe care le avem, săptămana trecută FSANP a aderat la coaliţie, iar săptămana aceasta a fost randul SNLP. Prin această mutare, cele două pot obţine mai multă vizibilitate, o extindere a intereselor strict sindicale către cele profesionale şi un standard mai ridicat de tratare a problemelor. Şi, nu în cele din urmă, mai mult curaj avand conştiinţa că nu sunt singure.

3. Sindicatele din penitenciare obţin legitimitate la nivel public şi îşi pot, cu timpul, creşte forţa de negociere
Caştigul cel mai mare este, probabil, legimitatea publică, mai ales în raport cu Ministerul Justiţiei, pe care o capătă FSANP şi SNLP. Gestionată cu grijă, această asociere cu ONG-uri vocale şi cu reputaţie poate, în timp, creşte forţa de negociere a sindicatelor. Rapoartele sau ieşirile publice ale acestor ONG-uri sunt luate adesea în serios de oficialii guvernamentali, mai ales datorită credibilităţii şi forţei de lobby pe care o au aceste organizaţii sau reprezentanţii acestor organizaţii la nivel extern (fie că vorbim de presa internaţională, fie de Comisia Europeană sau reprezentanţi dplomatici).

4. Situaţia din penitenciare devine o problemă de interes pentru societatea civilă
Aşa cum am am anunţat deja într-o postare precedentă, sistemul penitenciar a intrat în cătarea societăţii civile: Iniţiativa pentru o Justiţie Curată pregăteşte o analiză privind starea sistemului penitenciar. În condiţiile în care şi sindicatele din penitenciare au aderat la IJC, şansele ca acest raport să fie luate în serios de Ministerul Justiţiei şi conducerea ANP cresc.

Aşadar, felicitări pentru acest prim pas!
***

Presa despre raportul IJC:

http://www.romanialibera.ro/a129792/raport-ijc-lupta-impotriva-coruptiei-este-blocata-de-atacurile-politice.html

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/812636/Abuzurile-politice-in-justitie-la-raport/

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-3590602-raportul-initiativei-pentru-justitie-curata-lupta-impotriva-coruptiei-este-blocata-atacurile-politice.htm

http://www.ziua.ro/display.php?data=2008-07-17&id=240340

http://www.antena3.ro/Raport-pentru-justitie-Atacurile-politice-si-legislative-stagneaza-lupta-anticoruptie_jst_51867_ext.html

http://www.bursa.ro/on-line/s=print&sr=articol&id_articol=30301.html

http://www.curentul.ro/index.php/Actualitate/IJC-Consiliul-Superior-al-Magistraturii-abuzeaza-de-putere.html

http://www.realitatea.net/justitia-in-regres_316102.html

http://www.cronicaromana.ro/index.php?editie=1659&art=86802

http://www.radioguerrilla.ro/news.php?id=8623

Articolul a apărut pe www.penifest.blogspot.com

Niciun comentariu: