marți, 5 august 2008

Pact cu statul de drept: cum sa invatam legiuitorul sa respecte legea

.
Când eram mai pui și mai puțin informat, eram foarte impresionat când auzem politicienii sau juriștii pronunțând cuvântul “legiuitor”. “În înțelepciunea lui, legiuitorul a decis...”, auzem eu pe la televizor și mă gândeam că tare înțelept trebuie să fie nenea ăsta care scrie legi și care apără principiul statului de drept: nimeni nu este mai presus de lege.

Apoi, încet, încet l-am văzut mișunând pe la talk-show-uri. Având diferite nume: Andon, Bolcaș, Pavelescu, Ponta sau Buda. Pe rând, i-au dispărut și barba și pletele albe iar graiul meșteșugit a devenit insultă a bunului simț. Imaginația mea a luat câteva palme peste bot, iar legiuitorul s-a transformat într-un ticălos. De fapt, așa era dintotdeauna. Legiutorul nu ne apăra de arbitrar, așa cum credeam. Ci era chiar simbolul guvernării arbitrare, iar legea reprezenta modalitatea prin care își apăra prietenii penali. I-am văzut cu toții de curând în plină formă: predicând drepturile omului atunci când schimbau Codul de Procedură Penală pentru liniștea colegilor penali, atunci când insultau la pachet instituțiile statului pentru tupeul de a-i lua la întrebări, atunci când scuipau în direcția Comisiei Europene pentru că le dădea planurile de asigurare a impunității peste cap, atunci când lăsau fără buget, în fundul gol, Agenția Națională de Integritate, atunci când își numeau prietenii politici peste tot, inclusiv la ANP, și așa mai departe.
.
În urmă cu câțiva ani nu m-aș fi gândit că vom ajunge să ne rugăm de legiuitor să respecte statul de drept. Acum nu mă mai miră nimic. Săptămâna trecută am văzut cum a fost invitat să respecte legea. 17 ONG-uri, asociații profesionale și organizații sindicale au cerut partidelor politice să semneze un Pact cu statul de drept:

“…societatea civilă cere partidelor politice din România să se angajeze în vederea viitoarelor alegeri la semnarea unui Pact pentru statul de drept. Indiferent de ideologia partidelor, statul de drept este fundamentul natural al ordinii politice europene, iar un partid care, făţiş sau ascuns, are ca program subminarea statului de drept este un partid nedemocratic. Societatea civilă asociată în mai multe alianţe anticorupţie, constituite din ONG-uri, asociaţii profesionale şi sindicale, consideră de datoria sa să lupte contra forţelor politice care au un asemenea program nedemocratic, pentru a aduce la cunoştinţa votanţilor care este programul real al clasei politice din România, dincolo de promisiunile electorale.”.......


Dacă doriți să citiți și să semnați petiția ONG-urilor, vizitați http://www.petitieonline.ro/petitie/pact_cu_statul_de_drept-p34541045.html
.

Niciun comentariu: