duminică, 31 mai 2009

Să jur sau să nu Jur(pe)index?

După ce am văzut proiectul Jurindex ocupându-şi mândru locul în internet la adresa www.jurisprudenta.org, ne-am zis că, gata, judecătorii vor fi obligaţi să pronunţe hotărâri drepte, cu motivări impecabile logic şi juridic. De partea cealaltă, câţiva avocaţi şi alţi practicieni ai dreptului s-au grăbit să laude proiectul Jurindex ca pe un izvor cu care toată suflarea îşi poate ostoi setea de cunoaştere sau de progres profesional. In mod normal, apariţia acestui proiect ar fi trebuit să coincidă cu purificarea Justiţiei române, pentru care propria transparenţă n-ar mai fi, din cauza numeroaselor ei tare, un act de expunere la dispreţul public. La noi, însă, normalitatea e, în general, doar mimată, după modelul formelor fără fond.

Cetăţeanul de bună-credinţă care accesează astăzi Jurindex îşi poate închipui că adresa proiectului (jurisprudenta.org) este reprezentativă şi că Jurindex ar cuprinde jurisprudenţa reală a instanţelor din România. Ei bine, cetăţeanul s-ar înşela. Chiar Jurindex ne avertizează, în dosul "Termenilor de utilizare" proprii, că "Hotărârile publicate nu au caracter oficial şi nu există garanţia că ele corespund întocmai formei autentice aflate în evidentele oficiale ale instanţei. Un document (hotărâre) disponibil pe site nu reproduce în mod obligatoriu textul unui document oficial." Prin urmare, ceea ce se publică nu e sigur. Iar asta nu e tot. Din verificările pe care le-am făcut, accesând baza de date a Jurindex, am constatat că Jurindex conţine doar o selecţie (probabil atentă) a hotărârilor judecătoreşti pronunţate de o instanţă. Acesta e motivul pentru care Jurindex nu este complet relevant pentru jurisprudenţă, nici astăzi, nici atât timp cât acesta nu va include toate hotărârile judecătoreşti ale unei instanţe, inclusiv pe cele nedrepte, cu motivări ridicole, ruşinoase şi josnice, din care se ridică falnică fărădelegea.

Aşa stând lucrurile, nu credem deocamdată în "misiunea" pe care Jurindex şi-a asumat-o, adică aceea, cum spun creatorii săi, de publicare "integrală pe internet a hotărârilor judecătoreşti pronunţate de instanţele judecătoreşti din România. Deschiderea accesului publicului larg la hotărârile judecătoreşti, în mod gratuit şi integral." Dacă acest "integral", tipărit de creatorii saitului în secţiunea "Misiunea", are semnificaţia publicării integrale (doar) a "selecţiei" şi fără a garanta autenticitatea ei, atunci noi le vom spune lor şi întregii naţiuni că "misiunea" lor e la fel de reală şi de utilă precum cea din pelicula Mission Impossible. E drept, ne încântă ideea, exaltarea pe care ne-o dă spectaculoasa acţiune informatică de recuperare a unei justiţii corecte, transparente şi predictibile, dar, aşa cum ne-am obişnuit, ne disperă rezultatele ei concrete.

7 comentarii:

Anonim spunea...

ce circoteala gratuita.
evident ca hotaririle publicate nu pot avea valoare de inscris autentic si nici nu ar putea sa corespunda intocmai documentului oficial, chiar pentru simplul motiv al inlaturarii datelor cu caracter personal.

selectia n-a fost facuta de nimeni, de altfel nici nu s-ar putea selectiona 80.000 de hotariri manual, ele au fost preluate automat din baza de date ecris pe anul 2008, la nivelul curtilor de apel.

daca chiar trebuia criticat acest proiect, se gaseau o gramada de lipsuri reale, nu cele de care v-ati legat.

UltraJuridic spunea...

Către comentatorul Anonim,

Nu e nicio cârcoteală în articol. Noi n-am reproşat (aşa cum greşit înţelegeţi dv.) lipsa caracterului „oficial” al hotărârilor publicate în Jurindex. Noi am reproşat că nu s-au publicat toate hotărârile şi că, potrivit „Termenilor de utilizare” proprii, „Un document (hotărâre) disponibil pe site nu reproduce în mod obligatoriu textul unui document oficial.” Dacă Jurindex pretinde că e o oglindă a jurisprudenţei, care poate servi la civilizarea şi deşteptarea cetăţenilor şi a juriştilor, atunci de ce un document „nu reproduce în mod obligatoriu textul”?! Dacă nu-l reproduce, ce jurisprudenţă e aceea? Bineînţeles, eliminarea datelor cu caracter personal nu are semnificaţia alterării conţinutului juridic, aşa că „Termenii de utilizare” ar fi trebuit să fie cam aşa: „Un document (hotărâre) disponibil pe site reproduce în mod obligatoriu textul unui document oficial, cu excepţia datelor cu caracter personal. Dar asta se poate întâmpla numai atunci când există bună-credinţă şi nu manipulare grosolană. Cum ne-am obişnuit cu manipulările de tot felul (a se vedea politica internă, deciziile ICCJ şi ale CC ca grăitoare zone de manipulare actuală), ştim că şi acest Jurindex nu poate fi astăzi ceea ce pretinde că e... Şi încă n-am abordat alte aspecte mai sensibile ale acestui Jurindex, specifice balcanismului de prin părţile noastre, dar şi altor părţi cu tradiţie mai veche, cum ar fi Sicilia...

Singur Eu spunea...

CE S-A INTAMPLAT CU JUDE IN ROMANICA?!?

Anonim spunea...

invocand, la fond, ca "jurisprudenta" o hotarare de la o instanta superioara, de recurs, intr-o speta similara, am primit raspunsul sec "d-le avocat, jurisprudenta NU este izvor de drept"....

Anonim spunea...

Bună Ziua!
Eu sunt Vlad, unul dintre membrii Radio Whisper, un radio anti-manele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am vizionat cu atenţie blogul tău şi vreau să spun că am fost foarte fascinat de ceea ce am găsit. Am fost atras de subiectele interesante şi de originalitatea articolelor. Felicitări ! Încep să îl citesc cu drag.
Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău ; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doreşti, poţi să ne recomanzi orice articol şi noi îl vom promova.
Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam,acest mesaj este dedicat tie si la cei care merita care ii citim aproape zi de zi.
Ne-ar face plăcere, de asemenea, să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piesele necenzurate, avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă numeroasă, de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că, poate, ai vrea să ni te alături şi să colaborăm, binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place. Dorim, de asemenea,sa iti acordam un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultătorilor noştri.
Îţi mulţumesc pentru timpul acordat, iar acum îţi propun să adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul ascultawhisper sau un email ascultawhisper@yahoo.com pentru a discuta mai multe.www.radiowhisper.com
Mulţumesc,Cu stimă Vlad!

Anonim spunea...

Sunt de acord cu articolul.
Iata ce gluma de decizie irevocabila de fond funciar am primit:
http://img713.imageshack.us/img713/9770/pag1ux.jpg
http://img574.imageshack.us/img574/253/pag2o.jpg
http://img573.imageshack.us/img573/2808/pag3k.jpg
http://img833.imageshack.us/img833/5418/pag4d.jpg
http://img715.imageshack.us/img715/2215/pag5f0.jpg
http://img684.imageshack.us/img684/5186/pag6f.jpg
http://img831.imageshack.us/img831/5479/pag7r.jpg

As vrea s-o vad publicata si in jurindex...

Masaj erotic Ploiesti spunea...

interesant articol si bine documentat!