luni, 6 octombrie 2008

Directoriada ANP: Tiberiu Ungureanu, sef la prevenirea criminalitatii, se vrea şef mai mare cu fals în declaraţii

.
Urmează etapa selectării dosarelor de concurs pentru candidaţii la funcţiile de conducere din ANP. Se verifică, după cum ştiţi, îndeplinirea condiţiilor generale şi specifice pentru ocuparea unui astfel de post. Probă fără emoţii pentru cei care nu au nimic de ascuns.
.
Tiberiu Ungureanu - demis în 2005, nu poate candida până în 2011
.
Tiberiu Ungureanu, seful Directiei pentru Prevenirea Criminalitatii in Mediul Penitenciar (DPCMP) - fost DGPA / SIPA, nu respectă condiţiile legale pentru a candida. Prin noiembrie 2005 a fost demis din funcţia de şef al Serviciului Teritorial 9 - Craiova, din cadrul Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie (DGPA). Astfel, deşi are cei 3 ani de vechime în sistem, Ungureanu nu îndeplineşte condiţia prevăzută de art. 11 lit. g) din legea 293/2004 privind statutul funcţionarilor din din ANP.
.
Cum prevederile legale sunt destul de clare domnul Ungureanu ar trebui să fie respins fără discuţii de către Comisia de Concurs. Dacă se va întâmpla aşa rămâne însă de văzut. Pretexte se pot găsi pentru orice, chiar dacă Ungureanu a fost demis din funcţie pentru incompetenţă managerială şi există documente care să dovedească asta.
.
Fals în declaraţii pentru directoriadă
.
Raportul de control din 2005, împreună cu decizia de demitere există în arhiva operativă a fostei DGPA şi la dosarul de personal, ne spun sursele noastre. Cu toate acestea, Ungureanu a avut tupeul să declare, pe proprie răspundere, că nu a fost "eliberat din motive imputabile sau demis dintr-o funcţie publică în ultimii 7 ani". A comis, cu bună ştiinţă, un fals în declaraţii sperând că nimeni nu va observa.
După cum ştiţi falsul în declaraţii este o faptă incriminată de codul penal tocmai pentru că indivizi precum Ungureanu să nu poată minţi cu graţie o instituţie publică. Art. 292 Cod penal prevede că "Declararea necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ sau instituţii de stat ori unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă."
.
Comisia de concurs, decizie dificilă
.
Ce va face Comisia de Concurs, asta e întrebarea? Depinde ce instrucţiuni a primit. Cel mai probabil va închide ochii şi nu va face scandal, doar vin alegerile. Va încerca să rezolve discret problema. Cineva însă ar trebui să sesizeze instituţiile în drept pentru acest fals în declaraţii.
Posibil, să asistăm la o dispută între membrii Comisiei. În acest caz, dacă se găsesc cîrcotaşi, va decide 'şeful'. Dacă, întâmplător, şeful este şi persoana care i-a promis sprijin lui Ungureanu dosarul va trece. Dacă nu, mincinosul va trebui să-şi facă timp pentru a se ocupa şi de alte declaraţii, de această dată în calitate de făptuitor.
.
Link-uri utile:
Directoriada ANP: despre candidaţi
Directoriada ANP: 50 de candidaţi pentru 28 de posturi
Doi prieteni în arhiva SIPA*
Primul corupt
.

Niciun comentariu: