miercuri, 1 octombrie 2008

Nesimţirea României politice

.
E legal, a spus ministrul justiţiei, domnul Cătălin Predoiu, referindu-se la primele acordate discreţionar de către Tudor Chiuariu propriilor consilieri. Un verdict primit cu bucurie de cei mai mulţi dintre beneficiari, care îi sunt încă în ogradă, mai puţin premiaţi, dar bine apăraţi. Nici măcar investigaţii fără orizont nu s-a obosit să promită.
.
Avocăţeşte vorbind, un salariu de magistrat aflat în treabă la ANP este legal, la fel sunt şi stimulentele lunare. Un sfert de miliard pe lună pentru magistraţii care trec într-o plimbare pe la penitenciare, şi nu sunt puţini, e legal. Aşa spune ministrul justiţiei, cel care ştie legea mai bine ca nimeni altul.
.
Adică, mucoşii să tacă. Să lase magistraţii politici să-şi primească mega-salariile şi mega-pensiile, pentru că legea le-a făcut aşa voinice. Un sfert de miliard legal, amuţeşte întrebările despre lipsa de transparenţă, bun simţ şi cumpărarea magistraţilor. O reacţie tipic avocăţească, pe care o găsesc de o maximă lipsă de respect faţă de plătitorul de impozite, salariatul mediu şi pensionarul amărât, care de regulă, muncesc mai mult şi mai bine decât magistraţii politici, dar n-au baftă. Legea i-a uitat.
.
Jurnalul Naţional a publicat ieri un articol despre aceşti nesimţiţi ai României politice. Pensii de peste 20.000 de RON pentru doi magistraţi care au trecut prin sistemul penitenciar şi care, atenţie, au fost demişi pentru incompetenţă. Jurnalul Naţional îi desemnează folosind iniţialele. MS şi GG sunt magistraţi politici, penisionari de ocazie.
.
Toţi îi ştiţi. Gabriel Gunescu (foto mijloc) vrea să fie recompensat cu această super pensie după un mandat dezastruos la Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova, iar Marian Stoica, pentru cele câteva luni în care a deţinut conducerea Penitenciarului din Drobeta Turnu Severin. Citiţi cu atenţie cifrele.

Sistemul de pensii creează şi conservă inegalităţi scandaloase. Trăim într-o ţară a extremelor, în care cea mai mică pen­sie este de 400.000 de lei vechi, iar cea mai mare, aflată de presă până acum, este de 670 de ori mai mare. Re­cor­dul îl deţine un"pensionar" şef în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), care este şi magistrat. El va primi lunar 268 milioane de lei vechi. Dacă ai lucrat o vreme la penitenciar, ba chiar ai fost director şi întâmplător mai ai şi calitatea de magistrat, atunci ai toate şansele să obţii o pensie de sute de milioane de lei vechi.
S-a întâmplat în România şi acest fapt dovedeşte încă o dată că suntem ţara extremelor cu "acte în regulă". Nabab cu voie de la lege este şi procurorul M.S., care a întrunit un punctaj extrem de bun la calcularea pensiei. Omul are decizia de pensionare în buzunar şi, când o va "băga la plată", urmează să primească lunar fabuloasa sumă de 268 milioane de lei vechi, adică peste 7.400 de euro. În lei noi, pensia "sună" mai mică (26.800 RON), însă proporţia se respectă. Dacă o raportăm la pensia medie, care este de 515 lei, adică de 5.150.000 lei vechi, reiese că pensia magistratului M.S. de peste 52 de ori mai mare. (...)
.
Recent, într-o şedinţă a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-a făcut auzită o remarcă ironică la adresa unui judecător care mai întâi s-a luptat să obţină şefia unui penitenciar deminori, iar apoi nu se mai dădea schimbat din funcţie: "Unii cred că s-au născut şefi de penitenciar!". Contestaţia lui G.G. i-a fost respinsă de CSM şi omul îşi pierde funcţia de şef prin ANP începând chiar cu data de azi. El mai are însă până la pensie. Curios este însă ce faţă or să facă membrii CSM când or afla de superpensia colegului lor! Or să fie invidioşi şi atât?! Dar ministrul Justiţiei?!
(sursa: Jurnalul Naţional - Pensie de nabab, 268.000.000lei)
.

Niciun comentariu: